top of page

Stan na Senjaku
Beograd | Srbija
 

Kategorija 
Program 

Godina 
Površina 
Status 
Saradnici 

Stanovanje
Porodični stan

2022
141 m2
Idejno rešenje

Jovana Bežanović


 

Projekat enterijera stana na Senjaku kreiran je sa ciljem da se maksimalno iskoristi zadati prostorni potencijal i omogući udobno i intimno iskustvo korisnika.

Suština projekta je atmosfera topline i prefinjenosti doma. Sekvence raznovrsnih atmosfera protkane su kroz otvoreni, prizemni deo stana koji objedinjuje različite prostorne funkcije dnevne zone (ulazno predsoblje, kuhinja, trpezarija, prostor stepeništa i toalet, dnevna soba i radna soba). Pažljivim definisanjem proporcija drvenih površina i oblika, kao i denivelacijom plafona, postignut je skladni odnos između karaktera prostora (otvorenog) i njegovih funkcionalnih celina (intimnog). Verovatno najdopadljivija karakteristika stana je upravo suptilni kontinuitet prostornih funkcija.

U enterijeru su primenjeni materijali raznolikih tekstura – kombinacija drvenih obloga podova, zidova i ugradnog nameštaja, detalja od kamena i tekstilnih površina komadnog nameštaja - kao krajnji rezultat daje osećaj mekoće i pitomosti. Kontrast između tradicionalnih materijala i industrijskih proizvoda donosi harmoniju i balans u prostoru.

Jednostavnost i elegancija detalja stepeništa, proistekla je iz uslovljenosti samom pozicijom u stanu i zahtevom klijenta za izvođenjem u suvo montažnoj gradnji. Tranzicija materijala iz kamena u drvo označava prelaz iz javnog u intimno. Na spratu se nalazi noćna zona stana sa tri spavaće sobe i kupatilom.

bottom of page