top of page

Skrovište 21 -42
Izvan grada

Kategorija 
Program 
Tema 

Godina 
Površina 
Status  

Stanovanje
Kabina
Skrovište
2023
21-42m2
Idejno rešenje
 

Projekat tipske prefabrikovane kabine za život ili povremeni boravak prirodnom okruženju. Kabina je namenjena  porodicama, parovima, avanturistima, digitalnim nomadima i svima onima koji žele da vikend, odmor, pa čak i radno vreme, provedu u prijatnom ambijentu. Osnovna jedinica površine 21m2, projektovana je sa idejom da može biti duplirana u cilju dobijanja veće jedinice od 42m2, sve u skladu sa korisnika.

 

Tema projekta je reaktivacija prostornog koncepta tradicionalne srpske planinske kuće kroz funkciju, program, materijalizaciju i samoodrživost. Cilj je da se otkriju novi vrednosni elementi i kvaliteti udobnosti pod savremenim težnjama i okolnostima. Savremen arhitektonski izraz, oblikovanje i materijalizacija prefabrikovane kabine, koncipirani su u skladu sa samoodrživim tendencijama i vernakularnim karakterom objekta.

Prostorna kompozicija kabine objedinjuje sve neophodne funkcije za udoban život ljudi van grada u okviru 21m2: mesto za odmor, mesto za okupljanje, ognjište, kuhinju, kupatilo i terasu. Ideja o brisanju granice spoljašnjeg i unutrašnjeg, podrazumeva da sve glavne prostorne funkcije imaju pristup terasi. Projektovana kao otvorena laka platforma, terasa formira jedinstvenu celinu odvojenu samo staklenim kliznim panelima, odajući utisak da se kvadratura korisnog prostora zapravo duplira. Korisnik po potrebi svojoj kabini  može promeniti namenu u studio, radionicu ili drugi fleksibilni prostor.

bottom of page